Skip to main content

Öğrenme Güçlüğü (Disleksi-Disgrafi-Diskalkuli)


Öğrenme güçlüğü, sözel veya yazılı dili anlama ya da kullanmayı içeren temel psikolojik işlemlerin bir veya birkaçındaki güçlükler ile bu güçlüklere bağlı olarak dinleme, düşünme, konuşma, okuma, yazma, heceleme veya matematiksel hesaplamalar yapma becerilerinde aksamalar görülmesidir. Ulusal bilimsel temelli Türkçe dili çerçevesinde geliştirilmiş programlar ile uygulama yapılmaktadır. Bu bağlamda, ülkemizde ZOBEP (Zenginleştirilmiş Okuma Becerileri Programı) ve bosturkiye (bilişsel okuma ve öğrenme programı) uygulanan tek yetkili akademik danışmanlıktır. Türkiye’nin birçok ilinden ve yurtdışından (İngiltere, Almanya, Belçika, Amerika, Rusya’da yaşayan Türk aileleri de dahil olmak üzere) dijital programlarımla önemli ilerlemeler kaydedebilmektedirler.

Disleksi: yaşa, uygun zekâ seviyesine, eğitim olanaklarına ve dinlediğini yeterli anlama becerisine rağmen sözcük düzeyinde okuma, çözümleme ve heceleme problemleri ile sesli okuma akıcılığında oluşan problemlerle karakterize olan genetik temelli nörogelişimsel bir okuma güçlüğüdür.

Diskalkuli: sayı algısı, aritmetik gerçeklerin ezberlenmesi, doğru ve akıcı hesaplama, doğru sayısal işlemleme becerilerinde yaştan beklenen performansın gösterilememesi şeklinde kendini gösterir.

Disgrafi: harf söyleme/yazma doğruluğu, dil bilgisi ve noktalama doğruluğu, yazılı anlatımın açıklığı ya da düzeni açısından yaşından beklenen gelişimi gösterememe şeklidir.

Öğrenme güçlüğü olan çocukların %40’ında DEHB gözlemlenebildiğinden (Barkley, 2006), öğretmen gözlemleri, görüşmeler hangi tanının birincil ya da ikincil olduğunu ve bu ayrımın yapılmasını destekleyebilir. En zor tespit edilen durum ise düşük başarıya sahip çocuklarla öğrenme güçlüğü olan çocukların ayrımının yapılmasıdır. Bu çocukların, bilişsel süreçlerde güçlükleri olduğu kanıtlanmadıkça öğrenme güçlüğü tanısının verilmemesi önerilmektedir. Ailenin, öğretmenlerin, öğrencilerinin sosyal süreçlerini ve sınıf içi davranışlarını takip etmesi ve gözlemlemesi bu bağlamda önemlidir.

Disleksi ve dikkat eksikliği olan çocukların ailelerini eğitime dâhil etmek onların yaşam kalitelerini artırmaktır.”

Dr.Ulviye Akın

Bilgi Talebi



© Dr.Ulviye Akın. All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
Merhaba 👋 Bilgi almak istiyorum.
Merhaba 👋
Bilgi almak istiyorum.