Skip to main content

Dikkat Eksikliği & Konsantrasyon Problemleri


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk döneminde bașlayan, yașam boyu süren, etkilenen erișkinlerin akademik, sosyal ve iș yașamlarındaki ișlevsellikleri gibi birçok alanda günlük ișlevselliği ciddi șekilde bozan nöropsikiyatrik bir bozukluktur.

Dikkat Eksikliği Belirtileri

  1. Yönergeleri başından sonuna kadar takip edemezler,
  2. Dikkatlerini yaptığı işe ya da oyununa vermekte zorlanırlar,
  3. Evde ya da okulda yapacağı işler ve aktiviteler için gereken malzemeleri kaybederler,
  4. Siz konuşurken dinlemez gibi görünürler,
  5. Detayları gözden kaçırırlar,
  6. Düzensiz görünürler,
  7. Uzun süre zihinsel çaba gerektiren işleri yapmakta zorlanırlar ve bunlardan kaçınırlar, ,
  8. Unutkandırlar,
  9. İlgileri kolayca başka yönlere kayar.

Dikkat eksikliğinde beynin yönetici işlevlerini planlayabilmek, organizasyon becerilerini harekete geçirebilmek ve zamanlama ile ilgili süreci yönetebilmek bizim aslında en arzu ettiğimiz ve öğrenmesini planladığımız hedef becerilerdir. Sistematik ve bilimsel temelli bilişsel ve öğretimsel programlar ile bu süreçte çok önemli ilerlemeler kaydedilebilmektedir.

KONSANTRASYON YA DA ODAKLANMA GÜÇLÜĞÜ; Konsantrasyon, dikkati istenen ya da hedeflenen  yöne verebilme becerisidir. Konsantrasyonun uzunluğu (süresi) kişiden kişiye veya konudan konuya değişse de her bireyde var olan bir beceridir. Bir insanın sahip olduğu konsantrasyon becerisi zaman içerisinde değişiklik göstermektedir.

Konsantrasyon güçlüğü ise; bir konuya veya yapılan işe odaklanamamayı, öğrenileni veya yaşananı hatırlamamayı, anlatılanları anlamamayı ve dalgınlığı içerir. Tıpkı konsantrasyon gibi konsantrasyon güçlüğü de içinde bulunulan duruma göre değişen bir zihinsel süreçtir ve zaman zaman şiddetini artırabilir. Konsantrasyon süresini ve becerisini hedefleyen uyguladığımız bilişsel programlar önemli ilerlemeler ortaya koymaktadır.

Konsantrasyon

Sınavda başaramayacağım diye çok korkuyorum. Odaklanamıyorum. Neler yapmalıyım?

Yorulduğunuz zaman fiziksel egzersiz yapın (Ses çıkarmadan, kollar, ayaklar ve başınızı hareket ettirebilirsiniz). Sürekli saati kontrol etmek yerine bölümler arasında saatinize bakınız. Sık sık zamana bakmak sizi kaygı ve telaşa götürebilir.

Konsantrasyonum en ufak bir şeyden etkileniyor. Konsantrasyonumu nasıl yüksek tutabilirim?

“SORULARI ETKİLİ OKUYUN VE ANLAYIN; ÖNYARGILI OLMAYIN”

Soruları doğru okuyun ve iyi anlayın, soru kökünde ne istediğine dikkat edin, olumlu-olumsuz, ulaşılır- ulaşılmaz, getirilir- getirilemez ifadelerini dikkate alın ve sizi çözüme götürecek ipuçları ve vurguların altını çizin. Soruları kendi görüşünüz çerçevesinde yorumlamayın. Her sorunun kendine özel çözüm yolu vardır, dikkatli bir okuma ve muhakeme ile birçok sorunun çözümü kolaylaşabilir.

Tam odaklanıyorum sorulara birden aklıma yapamayacağım ya da  başarısız olacağım fikri geliyor. Devam etmekte zorlanıyorum. Ne yapmalıyım?

Sınavlar edindiğiniz belli yetenek, bilgi ve çalışma alışkanlıklarınızı ölçmeye yöneliktir. Bunu yönetebilmek sınavda ve ileride hayatı etkili yürütmekte önemli.

Konsantrasyonum yüksek olursa çok iyi net çıkarıyorum ancak düşük olursa başarım da çok düşüyor. Neler yapmalıyım?

Öncelikle sınava olumlu yönden bakın. Kendinize güvenin. Hayatı test olarak görmeyin. Bir testten diğer bir teste geçerken zihninizi ve bedeninizi dinlendiriniz. Gözlerinizi kapatarak derin nefes alabilir ve bu testin çok iyi geçeceği telkinlerinde bulunabilirsiniz.

Sınav süresince moralinizin bozulduğunu, konsantrasyonunuzun dağıldığını ve yorgunluk hissettiğinizi düşünüyor ya da gözlemliyorsanız mutlaka konsantrasyonunuzu arttırmaya yönelik uyguladığımız bilimsel programlar hakkında bilgi alın.

Bilgi Talebi



© Dr.Ulviye Akın. All rights reserved.
Web Tasarım Bursa Web.

Gönder
Merhaba 👋 Bilgi almak istiyorum.
Merhaba 👋
Bilgi almak istiyorum.